Wijn: een korte geschiedenis

De Boze Wolf

 

Wijn bestaat al heel lang. Archeologen hebben bewijzen gevonden dat druiven al in 8000 voor Christus in China werden gebruikt. Wijnstokken worden al verbouwd sinds de Egyptenaren, die ze minstens 5000 jaar geleden voor het eerst domesticeerden. En algemeen wordt aangenomen dat de wijnproductie zich ongeveer 6000 jaar geleden voor het eerst ontwikkelde in het Midden-Oosten. Archeologie toont ook aan dat wijn maken gebruikelijk was bij vele oude culturen zoals de Babyloniërs, Grieken en Romeinen. Hoewel wijn al duizenden jaren bestaat, gaat de moderne geschiedenis ervan pas terug tot het midden van de 17e eeuw, toen wetenschappers de chemische verbindingen en enzymen begonnen te bestuderen; dit leidde tot de ontdekking van nieuwe druivenrassen en het kweken van verbeterde cultivars. Pas halverwege de 19e eeuw werden de teeltgebieden voor wijndruiven algemeen erkend en massaal aangeplant, wat leidde tot een explosieve groei van zowel de productie als de vraag naar wijn wereldwijd.

Hoe wijn wordt gemaakt

Wijn is een drank die wordt verkregen door het proces van gisting van een vrucht of een materiaal op basis van vruchten (zoals druivensap of rozijnen) met de gist van een gistschimmelorganisme. Gist zet de suiker in de grondstof om in ethanol en kooldioxide. Gist verbruikt echter alleen suiker en produceert ethanol tijdens het gistingsproces. De gist is verantwoordelijk voor de omzetting van de suiker in ethanol en de productie van ethanolgas. Tegelijkertijd geeft gist de wijn een kenmerkende smaak en bouquet door de organische verbindingen in de grondstof te consumeren en verbindingen te produceren zoals ethanol, zwaveldioxide, azijnzuur, enz.

Er zijn twee basismethoden om wijn te produceren. De eerste is de druiventeeltmethode en de tweede is de vergistingsmethode. Bij de teeltmethode worden de druiven eerst geplukt en vervolgens geperst om het sap te extraheren. Bij de vergistingsmethode worden de druiven gegist om wijn te produceren. Beide methoden leveren vergelijkbare resultaten op, maar er zijn verschillen in het proces.

De chemie van het wijn maken

Wijn wordt gemaakt door gisten die suiker in druivensap eten en dit omzetten in ethanol en andere bijproducten. Ethanol is een chemische verbinding met als chemische formule C 2 H 2 O 2 , die bestaat uit twee koolstofatomen en twee waterstofatomen. Het gemiddelde percentage ethanol in een bepaald druivensap ligt tussen 4% en 12%, terwijl de rest bestaat uit water en verschillende andere verbindingen. Ethanol is een psychoactieve stof die het centrale zenuwstelsel onderdruk, en wordt algemeen gebruikt als brandstofadditief en oplosmiddel in industriële processen.

Tijdens het gistingsproces zet gist de in druivensap aanwezige suikers om in ethanol en andere organische verbindingen. Ethanol is een natuurlijk product dat door gisten wordt geproduceerd tijdens de alcoholische gisting van druiven. Gistcellen in de druiven produceren ethanol door gebruik te maken van de in de druiven aanwezige suikers. Gistcellen zijn aanwezig in druiven en zijn verantwoordelijk voor de productie van alcohol tijdens het gistingsproces. Ethanol is een stof die van nature voorkomt in druiven en waarvan bekend is dat het psychoactieve effecten heeft op de menselijke hersenen.

Wijndruiven

Druiven worden ingedeeld volgens de kleur van de schil, de smaak en de zoetheid. Witte druiven worden meestal gebruikt om wijnen met een laag alcoholgehalte te produceren. Rode druiven daarentegen worden gebruikt om wijnen met een rijke kleur en een hoog alcoholgehalte te produceren.

De meest gebruikte druiven voor de wijnbereiding zijn de druiven van de rassen van de volgende soorten:

Praktijk van het wijnmaken

Er zijn twee methoden om wijn te maken. Beide methoden worden geschikt geacht voor de productie van rode wijnen. Beide methoden leveren echter hetzelfde eindproduct op, namelijk wijn. Daarom worden beide methoden apart beschreven.

Bij de druiventeeltmethode worden de druivenrassen geselecteerd en geteeld die voor de wijnproductie worden gebruikt. De druiven worden vervolgens gekneusd en vergist om wijn te produceren. Deze methode levert echter alleen lichte wijnen op.

Bij de methode van gegiste druiven worden de druiven gegist om wijn te produceren. Deze methode wordt over het algemeen gebruikt om wijnen met een hoger rendement en alcoholgehalte te produceren.

De druiventeeltmethode

Wanneer de druiven voor het eerst worden geplukt, worden ze door de wijnmaker bewerkt om de pitten en de steeltjes te verwijderen. Vervolgens worden de druiven gekneusd om het sap eruit te halen. Het verse druivensap wordt vervolgens in vaten gedaan, verzegeld en laat het gisten. Fermentatie is eigenlijk een proces waarbij gisten de in de druiven aanwezige suiker omzetten in alcohol, koolstofdioxide, ethylacetaat en andere organische verbindingen.

Het gistingsproces vindt plaats in een afgesloten recipiënt. De gisten drijven naar de top van het sap en verbruiken de in het sap aanwezige suiker, waarbij ethanol en andere organische verbindingen worden geproduceerd. Het proces gaat door gedurende een periode waarin de gisten de suiker omzetten in ethanol en andere organische verbindingen.

De gefermenteerde druivenmethode

Tijdens het gistingsproces zetten gisten de suiker in de druiven om in ethanol en andere organische verbindingen. Gist is een microscopische schimmel die op de druiven groeit en de in de druiven aanwezige suiker omzet in alcohol en andere organische verbindingen. Gist is een agent die de suiker in de druiven omzet in alcohol en andere organische verbindingen.

Fermentatie vindt plaats wanneer gisten de in de druiven aanwezige suiker omzetten in ethanol en andere organische verbindingen. Gist is een microscopische schimmel die op de druiven groeit en de in de druiven aanwezige suiker omzet in alcohol en andere organische verbindingen. Gist is een agent die de in de druiven aanwezige suiker omzet in alcohol en andere organische verbindingen.

De wijnindustrie van vandaag: een blik op de toekomst

De wijnindustrie groeit in een ongekend tempo en zal de komende vijf jaar naar verwachting groeien met een CAGR van bijna 5%. De sterke groei in de consumptie van alcoholische dranken is een van de belangrijkste factoren die de groei van de wijnmarkt stimuleren. Bovendien heeft de technologische vooruitgang op het gebied van wijnbereiding geleid tot de productie van wijnen van hoge kwaliteit.

De laatste trends in de wijnindustrie zijn de verticale integratie van de wijnproductie, het gebruik van biotechnologie bij de wijnproductie, het gebruik van duurzame en biologische praktijken bij de wijnproductie, de ontwikkeling van nieuwe wijnproducerende regio's, de uitbreiding van het wijntoerisme en de toegenomen vraag naar kwaliteitswijnen.

Conclusie

De Boze Wolf Wijn bestaat al heel lang, en hoewel het al duizenden jaren bestaat, werd het pas echt een moderne drank in het midden van de 17e eeuw toen wetenschappers chemische verbindingen en enzymen begonnen te bestuderen. Toen wetenschappers de chemie van de wijnbereiding begonnen te begrijpen, konden ze meer gewenste druiven kweken en nieuwe druivensoorten creëren. Vandaag de dag is wijn een integraal onderdeel van de menselijke cultuur en wordt het overal ter wereld gedronken.